Ponad 200 pozwoleń na stoiska gastronomiczne wydano podczas tegorocznego Jarmarku Św. Dominika. Najwięcej jest oczywiście z polskimi potrawami, ale chętni do skosztowania kuchni innych krajów znajdą coś dla siebie.
Chcąc spróbować kuchni innych krajów najlepiej wybrać się na ulice Szeroka, Grobla II i Pańska. W krótkim czasie i pokonując kilkaset metrów można odbyć kulinarną podróż przez Europę i skosztować przysmaków z Węgier, Litwy, Turcji, Hiszpanii, Austrii.
- Lángos to placek zrobiony z ciasta drożdżowego, słonego ciasta drożdżowego - przedstawił jeden z przysmaków kuchni węgierskiej Maciej Rubiński, ze stoiska z węgierskim plackiem Lángos. - Jest smażony w głębokim oleju, a następnie na niego są nakładane różne dodatki. Na Węgrzech tradycyjnie placek podaje się z czosnkiem, ze śmietaną i serem. Istnieje również możliwość przyrządzenia go na słodko na przykład z dżemem lub nutellą. Każdy może przyrządzi sobie lángos według własnego gustu i na przykład dodać do niego ketchup, musztardę i parówkę. Wychodzimy na przeciw klientom i w zależności jakie mają upodobania smakowe mogą sobie dobrać dodatki. Na naszym stoisku są dostępne w sprzedaży pasty węgierskie - przyprawy na bazie papryki. Mamy różne rodzaje. Gulaszowe, jak i opierające się tylko na bazie papryki.
- Proponujemy pyszne wędliny suszone, wędzone, dziczyznę, jelenia mamy nawet, koninę, wieprzowinę, wołowinę - przedstawił bogatą ofertę swojego stoiska Jarosław Żukowski, wystawca kuchni litewskiej. - Mamy również pyszny czarny chleb na zakwasie. Kuchnia litewska charakteryzuje się dobrymi tłustymi wędlinami. Na naszym stoisku dostępny jest również kindziuk, którego recepta pozostaje bez zmian od ponad 400 lat. Kindziuk to ręcznie nadziewany pęcherz wieprzowy. Jest wędzony, a potem bardzo długo suszony.
- Kürtőskalács to węgierski przysmak z ciasta drożdżowego - przedstawiła kolejny przysmak kuchni węgierskiej Marta Mikońska. - To ciastka wywodzące się Transylwanii przypominające wyglądem kominki. Na początku XX wieku zaczęto je obtaczać cukrem i orzechami. Proponujemy "kominki" w pięciu smakach.
- Do skosztowania oferujemy herbatę turecką, chałwę, dżemy figowe, z arbuza, z dyni, bakłażanu, z orzechów - wyliczała ofertę stoiska tureckiego Kornelia Frankowska.
- Polecamy lutenicę - powiedziała Kasia Glicelska, ze stoiska Baklava Turecki Markiet. - To bakłażan, pomidor i papryka grillowana lekko. Stosuje się go do makaronów, mięsa, na sosy. Mamy bardzo dobre orzeszki, miody jeśli ktoś chce na słodko. Mamy ostre papryczki prosto z Turcji. Proponujemy różne ajwary - ostre, łagodne. Mamy również chałwę kakaową. To jest chałwa sezonowa, która jest lepsza niż słonecznikowa. Waniliową lub pistacjową mamy w pudełku. Mamy różne rodzaju galaretki. Oferujemy wanilię z granatem, granat z orzechem laskowym, pomarańcze, miodowe, waniliowe, kakaowe.
Wkrótce w Gdańsku zostanie otwarty sklep stacjonarny Baklava Turecki Markiet.
- Oferujemy na Jarmarku Dominikańskim najbardziej popularne produkty hiszpańskie - powiedział Basili Pujol, stoisko "U Hiszpana". - Na naszym stoisku są hiszpańskie szynki i wędliny – fuet, chorizo, oliwki, oliwa z oliwek, wina z Hiszpanii, między innymi oryginalna Sangria z owocami 12 %. W tym roku zyskaliśmy możliwość dodania do naszego stoiska hiszpańskiego bar tapas, w którym serwujemy przekąski i wszystkie produkty dostępne na naszym stoisku. Mamy również specjalną maszynę, która na pewno jest pierwszy raz w Gdańsku, nie wiem czy były już w Polsce. To maszyna do robienia churros. To tradycyjne ciasto hiszpańskie, które trzeba jeść zaraz po tym jak zostało zrobione. Jest bardzo smaczne bez dodatków, a także z cukrem lub z czekoladą. Jestem przekonany, że osoby, które tego skosztują będą bardzo zadowolone.
- Sprzedajemy sery austriackie, naturalne, bez konserwantów - powiedziała pani Danuta ze stoiska austriackiego. - Mamy sery owcze, kozie, ostre i łagodne. Są sery ze szczypiorkiem, z czosnkiem, z pleśnią. Oferujemy sery z terenu całej Austrii.
Tomasz Łunkiewicz
fot. Tomasz Łunkiewicz
Inne artykuły związane z:
- 13/08/2014 20:36 - Gdańskie szkoły bez lekarzy i dentystów
- 13/08/2014 20:25 - Kolejne zmodernizowane pociągi typu EN57 połączą wkrótce Pomorze z Elblągiem i Bydgoszczą
- 11/08/2014 14:49 - Z aparatem po Pomorzu
- 11/08/2014 12:36 - Bezpłatne leki dla ubogich? Platforma mówi: Nie!
- 10/08/2014 10:48 - Gdańska drożyzna - odpowiedź Urzędu Miasta
- 08/08/2014 14:13 - Święto Sali BHP, czyli PRL i NRD na wesoło
- 07/08/2014 17:41 - Sopockie molo: zysk prywatny, koszty publiczne
- 07/08/2014 17:26 - J. Szczukowski: W Gdańsku prezydenta poznamy w drugiej turze
- 07/08/2014 17:20 - Andrzej Różański kandydatem SLD na prezydenta Gdyni
- 07/08/2014 17:14 - Dygnitarze z PO - oddajcie po 250 zł!